Skal man betale skat, når man investerer?

Mange stiller dette spørgsmål, og alt for mange gør ikke. Man forbinder oftest skat med lønindkomst, men det er de færreste i Danmark, der gør andet end at tjekke deres forskudsopgørelse og resultatopgørelse. Dette kunne måske være grunden til at mange glemmer at tænke på skat, når de investerer deres allerede beskattede penge.

Ordet aktieindkomst

Dette ord betyder indebærer afkast fra aktier i form af udbytte eller fortjeneste ved salg. Det er vigtigt at bide mærke i, at det er muligt at have en positiv og en negativ aktieindkomst. Med andre ord er det muligt at tabe penge på aktier i denne forstand. Det er ikke denne artikels formål at definere et så centralt begreb, så der henvises til skats hjemmeside, hvor man kan finde meget mere information om dette begreb, og hvad der hører under aktieindkomst.

Procentsatsen

Det er rigtigt, at der er en høj skat på aktieindkomst i Danmark. Heldigvis er der dog en såkaldt progressionsgrænse, hvor du bliver beskattet med en mindre sats op til denne grænse. For kalenderår 2021 er denne grænse på 56.500 kr. Dette betyder altså, at enhver positiv aktieindkomst på op til 56.500 kr. i 2021 vil blive beskattet med 27%. For alt over dette gælder 42%. Er man gift, så er progressionsgrænsen det dobbelte. Denne sats kan ændre sig, så det er vigtigt at holde øje med den.

Noget lidt sværere at forholde sig er bitcoin skatteregler. Disse har længe været et stort emne, som er blevet diskuteret meget. I dag er det særligt relevant, fordi kurserne på de forskellige kryptovalutaer er ekstremt høje. De er faktisk højere end nogensinde før. Af denne grund er det en god idé at få styr på dem – specielt hvis man agter at sælge ud af sin beholdning i den nærmeste fremtid. Det er kedeligt, men det er en nødvendig ting.