Sådan bliver du skuespiller

Skuespil er en drøm mange har. Det kan virkelig uopnåeligt, men det kan også blive din virkelighed. I denne artikel har vi samlet gode råd til, hvordan du kan blive skuespiller i Danmark.

En skuespiller arbejder med at optræde i en bestemt rolle. Det kan være i forskellige medier, som f.eks. teaterskuespil, spillefilm, reklamefilm, informationsvideoer og meget mere. Det kan også være som solist eller entertainer i f.eks. kabareter og revyer. Skuespil går ud på at man optræder i stedet for, f.eks. som en fiktiv person eller som et portræt af en enten levende eller afdød person. En skuespiller arbejder typisk på teatre eller i film- og tv-branchen eller kan f.eks. blive underviser på private højskoler eller uddannelser inden for skuespil.

Der er mange veje til at blive skuespiller og altså arbejde som skuespiller – alt fra selvlært til statslig uddannelse.

Mange skuespillere er selvlærte og er f.eks. blevet opdaget ved tilfældigheder eller castet (udvalgt ved en begivenhed) og har efterfølgende gjort karriere som skuespiller. Det er f.eks. tilfældet ved den danske skuespiller Sofie Gråbøl.

Man kan også blive skuespiller ved at gå til casting/audition, hvor der er mulighed for at vise, om man er egnet til en bestemt rolle. Det gælder både uddannede og ikke-uddannede skuespillere.

Man kan også tage forskellige kurser i skuespil ved en række private skoler eller tage et ophold på en skuespil- eller teater højskole. Her kan man lære en masse om faget og dygtiggøre sig. Det er også en god måde at gøre sig klar til at søge ind på skuespilskoler.

Derudover kan man også uddanne sig til at blive skuespiller ved private uddannelser som Det Danske Filmskuespiller Akademi eller Københavns Film- og Teaterskole. Den statslige uddannelse ved Statens Scenekunstskole er den mest anerkendte uddannelse som filmskuespiller, men det er svært at blive optaget på denne skole. Uddannelsen varer 3 år, og man skal bestå 3 prøver. En skuespiller med denne uddannelse er Nicolaj Coster-Waldau.

Det er som udgangspunkt ikke et krav at man har en skuespilleruddannelse for at få til casting, men chancerne er generelt større for at blive optaget, komme videre og gøre karriere, hvis man har en uddannelse. Det er ikke kun pga. titlen, som uddannelsen giver, men især fordi man her lærer arbejdet som skuespiller. Det betyder dog ikke at man ikke kan klare sig uden!