Sådan beskytter du dine immaterielle rettigheder

Har du en god idé, men ikke en levende tanke om, hvordan du skal beskytte den fra andre? Så er du ikke den eneste, men bare rolig. Du er heller ikke fortabt. Immaterielle rettigheder er de rettigheder du har, omkring noget du selv har skabt. De fungerer lidt ligesom en ejendomsret over din intellektuelle skabelse. At have en immateriel rettighed betyder at du har rettigheden til den idé du selv har, produktionen, udførelsen og anvendelsen af den. De er heller ikke afgrænset af noget bestemt, men kan være alt fra en opfindelse til en sang til en ny matematisk metode, eller noget helt andet. Det er opfindelser, som andre muligvis er interesserede i at få fingrene i, derfor er det en god idé at tænke over, hvordan du kan beskytte dem.

Få professionel hjælp

En af de bedste måder at være sikker på, du får beskyttet dine immaterielle rettigheder (IPR), er ved at søge professionel hjælp. Der er mange mennesker og organisationer derude der måske ved mere om den slags end dig, og som er klar til at hjælpe dig. Hvis du mangler et sted at få hjælp, kan du besøge nemrettighed.dk og få rådgivning. Her bliver du vejledt af professionelle til at finde ud af netop dine IPR.

Hvilke love der beskytter dig

Udover professionel hjælp er det smart at være klar over præcis hvilke IPR der beskytter din idé. Herunder kan du se de fem opdelinger immaterielle rettigheder bliver opdelt i.

  • Brugsmodelloven: Hvis du har opfundet en stavblender. Denne lov fungerer ligesom patentloven, men varer kortere og gælder for mindre opfindelser der ikke opfylder kravene for en patentlov.
  • Designretten: Hvis du har designet en kjole. Designretten giver dig rettigheden til dit præcise design, hvilket betyder at produktets udformning og udseende er dit og dit alene. Ingen andre må gøre dig det design efter.
  • Ophavsretsloven: Hvis du har kreeret et maleri. Ophavsretsloven er en beskyttelsesret der giver dig rettighederne til dine egne kreative værker, men samtidig også at offentligheden får adgang til værket, underlagt bestemte vilkår.
  • Patentloven: Hvis du har opfundet en ny slags solcelle. Denne lov beskytter din opfindelse hvis den er maskinlavet. Med denne lov får du tidsbegrænset eneret til opfindelsen, men den skal til gengæld offentliggøres så alle kan få glæde af den.
  • Varemærkeloven: Hvis du har lavet et brand eller et slogan til et bestemt erhverv. Denne lov beskytter, som navnet indikerer, et varemærke man associerer med et bestemt produkt, f.eks Coca Colas karakteristiske logo man finder på alle flaskerne.

Brug din egen idé

Når du nu har fået en idé som du tror på, så er det jo bare om at komme ud og få den ført ud i livet! Her kan det være en fordel at beslutte sig for ikke at være bange for, der er nogen der stjæler den fra dig. Søg den hjælp du skal søge, og få styr på hvordan du bedst udnytter din opfindelse til fulde, hvad end det er en million-krone idé, eller bare noget til at gøre hverdagen lidt bedre for dig selv og for andre.