Karsten er stamgæst

Overskriften kan bestemt dele vandene. På den ene side vil der være alle dem, der får billeder i hovedet af en person, der elsker at hygge sig på det lokale værtshus. Det virker da også ganske uskyldigt og faktisk ganske livsbekræftende. På den anden side er der dem, der ser faresignaler. Måske Karsten er lidt for meget stamgæst, så han har udviklet et alkoholsmisbrug? Og er han ved at grave sig dybere og dybere ned, uden at få nogen form for hjælp?

En farlig kultur at dyrke

At være stamgæst på et værtshus er en farlig kultur at dyrke. Det svære er dog, at det også er meget ambivalent. For nogen har en høj livskvalitet ved at hænge ud og grine med vennerne, og det er det, der får dem ud af døren, og som netop ikke gør, at de sidder derhjemme alene. Og er det ikke meget godt?

En balance mellem hygge og levestil

Jo, det er bestemt godt, da ensomhed er enormt usundt. Men det er samtidig en balancegang, der bør gå op, mellem hygge og livsstil. Hyggen ved at hænge ud på værtshuset er slet ikke til at tage fejl af. Hvis du spørger en hvilken som helst bartender, vil du også tale utroligt godt og kærligt om de forskellige stamgæster. De er som en stor familie, hvor de følger med i hinandens liv. Men grænsen bliver brudt en smule, når dette liv bliver til en levestil og livsstil.

Hvornår skal du bryde ind?

Hvis du er pårørende, bør du bestemt være opmærksom. Det er naturligvis dig, der kender personen bedst, og derfor er du også den, der bedst kan vurdere, hvornår du muligvis bør bryde ind. I langt de fleste tilfælde, vil du helt instinktivt reagere, når du oplever, at det går over grænsen.

Et alkoholmisbrug er ikke til at spøge med, og derfor gør du bestemt intet forkert i at forsøge at stoppe noget, du oplever er ved at tage overhånd. Det er en måde at udvise sympati og kærlighed til et andet menneske. Det svære er dog, at du ikke kan hjælpe et menneske, der ikke vil hjælpes. Og sandsynligheden for, at en person med et alkoholmisbrug, der nyder værtshuslivet, ikke ønsker at få hjælp til noget er ret stor. De har det jo godt og nyder livet, vil de selv sige. Du bør tale for professionel rådgivning – særligt hvis misbruget endnu ikke er nået voldsomt langt ud.