Kan hunde være bange for mørke?

Hvis du har bemærket, at din hund virker bange under natlige gåture, græder eller hyler ved døren, når du lægger den i seng, eller hopper på væggene, når den burde sove, kan det være, at du undrer dig: Kan hunde være bange for mørke? Og hvis ikke, hvorfor flipper min hund så ud om natten?

Hvordan har hunde det med mørke?

Faktisk er det ganske sjældent, at hunde er bange for mørket som sådan. Derfor er det usandsynligt, at din dyrlæge ville diagnosticere din hund med “nyktofobi” til trods for, at det synes som om, mørke er et problem. Hvordan kan det være? Hunde kan se bedre i mørket, end os mennesker kan. Det skyldes, at deres øjne har flere stave, eller lysfølsomme celler, end vores øjne har. 

Selv om hunde ikke oplever mørke på samme måde som os, kan visse faktorer stadig få en hund til at føle sig bange i mørke. En hund med svækket syn kan f.eks. opleve, at den støder ind i møbler eller buske om natten, hvilket kan få den til at føle sig forvirret og ængstelig, når det bliver mørkt udenfor. Selv dårlige minder fra hvalpetiden, der er knyttet til mørke eller natten, kan få din hund til at begynde at opføre sig mærkeligt, når det udløsende tidspunkt kommer igen. Skulle det være helt galt, kunne du prøve med en kat som for eksempel en american curl.

Årsager til, at hunde kan virke bange for mørket

Her er et par mulige årsager til, at din hund kan synes at være bange for mørket: Hendes syn bliver dårligere om natten. Nogle gange kan det at blive ældre bidrage til angsten. Hvis din hund synes at snuble rundt eller endda bliver mere aggressiv om natten, kan den have dårligt syn – hvilket har tendens til at påvirke hunde endnu mere i mørke. Fordi en frygt for mørke er så sjælden, er det vigtigt at udelukke synsproblemer, før du antager, at din hund har et rent adfærdsproblem. 

At være adskilt fra dig stresser hende. Har du en klæbende hvalp, der følger dig overalt? Din hund kan blive urolig om natten, når du beder den om at komme i sin kasse eller seng på grund af separationsrelateret angst snarere end en frygt for mørket. Hun har haft nogle hårde nætter i fortiden. Visse oplevelser kan få en hund til at forbinde mørke med dårlige ting, f.eks. at blive angrebet af en anden hund, når resten af familien er gået i seng, eller at høre højt og skræmmende fyrværkeri under en gåtur om natten.