Hvad kommer du til at tænke på, når du hører udtrykket “biodynamisk vin“? Hvis du er som de fleste mennesker, tænker du sikkert, at det bare er en finere måde at sige “økologisk vin” på selv om biodynamiske vine er økologiske, er der meget mere i denne unikke form for vindyrkning end blot det. I denne artikel vil vi undersøge, hvad biodynamisk vin er, og hvorfor det er ved at blive så populært blandt vinentusiaster. Vi vil også tage et kig på, hvordan biodynamiske vine adskiller sig fra andre økologiske vine på markedet. Så skænk dig selv et glas Pinot Noir, og lad os komme i gang!
Du har sikkert undret dig længe
Så hvad er biodynamisk vin egentlig? Kort sagt er det vin fremstillet ved hjælp af økologiske metoder, der er baseret på principperne for biodynamik. Dette indebærer, at der kun anvendes naturlige materialer og ingredienser, og at man overholder visse kosmiske rytmer. F.eks. planter og høster biodynamiske landmænd ofte deres druer i overensstemmelse med månens faser.
Er det overhoved besværet værd?
Men hvorfor gøre sig al denne umage? Fortalere for biodynamiske vine mener, at disse metoder resulterer i vine, der er mere nuancerede og komplekse end deres konventionelle modstykker. De hævder også, at disse vine har en større følelse af terroir, eller “stedfornemmelse” Med andre ord, når du drikker en biodynamisk vin, skal du kunne smage de unikke karakteristika ved den jord, hvor druerne blev dyrket.
Hvordan adskiller den sig fra økologisk vin?
Hvordan adskiller biodynamisk vin sig så fra almindelig økologisk vin? Den vigtigste forskel er, at mens alle biodynamiske vine er økologiske, er ikke alle økologiske vine biodynamiske. For at blive certificeret som biodynamisk skal en vin opfylde visse strenge kriterier, som Demeter International, verdens førende biodynamiske certificeringsorganisation, har opstillet. Disse kriterier omfatter overholdelse af kosmiske rytmer, anvendelse af naturlige materialer og ingredienser og opretholdelse af et lukket kredsløb på gården.
Som du kan se, er der meget mere i biodynamiske vine, end man umiddelbart kan se. Hvis du er på udkig efter et alternativ til konventionelle vine, kan disse unikke flasker måske være værd at opsøge . Husk blot at drikke dem med måde – det er trods alt stadig vin!
Sådan serverer du biodynamisk vin
Biodynamiske vine bør altid serveres ved stuetemperatur for at give smagen mulighed for at udfolde sig ordentligt. De bør også skænkes i glas, der er skyllet med koldt vand for at undgå, at vinen bliver for hurtigt varm. Når det gælder madparringer, passer biodynamiske vine godt til alt fra grillet kød til friske salater. Så uanset om du skal have en sommergrillfest eller en vinterstegning, vil disse alsidige vine helt sikkert komme dig til nytte! Som du kan læse dig frem til er vinene meget alside og kan bruges til forskellige foretagender. Det vigtige at tage med herfra, er netop at vide vinen er blevet behandlet efter gamle metoder uden for meget moderne indblanding. Man gør som man gjorde i gamle dage.