4 tegn på at du har mår på loftet

Har du oplevet lyde fra loftet eller ubehagelige lugte – og ved du ikke hvor det kommer fra? Det kan være en lang række syndere, men i denne artikel har vi fokus på måren. Vi har samlet 4 tegn på, at du har mår på loftet – og til sidst kommer vi også med vores bedste løsning til, hvordan du slipper af med mår, hvis de har fundet vejen ind i dit hjem.

Husmåren larmer – meget

Husmåren er kendt for at larme, men det er mus og rotter jo også. Du kan dog prøve at lytte efter, om der er tale om mår. Både den voksne mår og dens unger buldrer nemlig tungt hen over isoleringen, og det vil typisk lyde som en hurtig, glidende bevægelse. Hvis du også kan høre gnavelyde, så er det dog oftest ikke mår – men i stedet rotter og mus.

Husmåren besøger i et hjørne

Husmåren bruger dit hus som toilet, men i modsætning til bl.a. mus og rotter, så udvælger den et særligt hjørne til formålet. Hvis du altså har besøg af mår, vil du kunne finde en bunke med ekskrementer, som er omkring 8-10 cm lange, 1-2 cm tykke og indeholder både hår, fjer og knoglerester. Hvis der i stedet er tale om rotter eller mus, så vil du finde ekskrementer over alt, hvor de bevæger sig rundt.

Husmåren efterlader forfærdelige lugte

Husmåren er også kendt for at være en meget stinkende gæst. Den har nemlig en tendens til at slæbe ådsler med ind, som den blot efterlader i bl.a. hulrum og isolering – og så er mårens egne efterladenskaber i form af urin og ekskrementer også meget ildelugtende.

Måren efterlader skader i isolering og tag

Måren bruger ofte taget som hoveddør, og med denne indgang vil der opstå skader i både isolering og tag. Hvis du oplever skader på tag og i isolering, kan det altså sagtens være tegn på mår. Du kan dog ved at foretage termograferinger af taget se, hvor der er størst temperaturforskelle mellem inde og ude – især om vinteren – og på den måde finde ud af, om der er nogle skader og hvor de befinder sig. Det kan ofte hjælpe dig med at finde grunden til skaden.

Er det mår, du har besøg af på dit loft? Heldigvis findes der en nem og billig måde at slippe af med mår på. Der findes et ultralydsapparat, kaldet Gnaversirenen, der udsender en højfrekvent lyd, som mår slet ikke kan snuppe. Lyden stresser måren og sender den på flugt fra dit hus – helt uden at hverken du, din familie, hund eller kat kan høre den.